Digitální ekonomika

Tak se nám ten digitální svět pěkně rozvíjí. Také jste si toho všimli? A spousta věcí, na které běžně narazíte při procházce městem, se duplikují online. Obchody, restaurace, zábava, zaměstnání, setkání s přáteli, digitální sporty. Nu, snad všechno má nějaký svůj stín či obdobu na internetu.

Zajímavá je zejména možnost přesunout výdělečnou činnost na internet. V našich končinách už se samozřejmě pár pionýrů chytlo před lety, ale nyní, zejména s rozvojem sociálních médií, trend práce a podnikání online narůstá velmi rychle a v mnoha podobách. A téměř každý s minimálním vzděláním se může realizovat.

Kolik lidí z vašeho okolí nakupuje na e-shopech, sleduje blogy, získává informace s online deníků? A kolik z nich pracuje či podniká v oblasti internetu? Určitě jich je mezi vašimi známými pěkná řádka.

Co to ovšem možnost pracovat online lidstvu přináší?

Něco dobrého …

  • Možnost pracovat lze přesunout i do zapadlých končin, stačí je-li zde zdroj energie a připojení na internet. Lidé, kteří pracují online, mohou přesunout svůj domov do čistčích a přírodě bližších končin. Mohou omezit svou mobilitu a ušetřit tak čas na jiné aktivity a zmírnit svou ekologickou stopu.
  • Jedinci, kteří jsou z nějakého důvodu nuceni zůstávat doma (matky v domácnosti, lidé pečující o blízkou osobu, lidé se sníženou mobilitou či dlouhodobě nemocní), mají stále šanci si přivydělat a/nebo si uchovat jejich pracovní návyky,schopnosti a znalosti.
  • Lidé s velkou dávkou imaginace se mohou snázeji realizovat, protože četné projekty realizovatelné via internet vyžadují méně vstupních investic.

Něco špatného …

  • Lidé se uzavírají do virtuálního světa a stále víc a víc se na něj spoléhají.
  • Jestliže jednoho dne internet přestane fungovat, což si ani já nedokážu představit, lidstvo bude v pěkné bryndě!

A jestliže máte strach, že na netu trávíte příliš času, začněte si ho měřit! 🙂 Návod například zde.

Leave a comment